top of page

Groene wijk duurzaam

 

In 2012 heeft de wijkraad een werkgroep opgericht om de verduurzaming van van De Groene Wijk  Douve Weien / Caumerveld in Heerlen, in gang te zetten. De naam van deze werkgroep was de Groene Wijk Duurzaam.

Het doel was te verduurzamen door de wijkbewoners te informeren over de mogelijkheden tot verduurzaming. Zoals bijvoorbeeld energiebesparing door woningisolatie of eigen energie opwekken door middel van zonnepanelen.

Aan de andere kant wilde De Groene Wijk Duurzaam de wijkbewoners de mogelijkheid bieden om als collectief deze mogelijkheden in de praktijk te brengen. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan projecten als het project zonnepanelen.

 

Festival van de Duurzaamheid?

De werkgroep is betrokken bij de organisatie van het Festival  van de Duurzaamheid. 


Wie zo nu en dan het nieuws volgt zal het waarschijnlijk niet ontkennen; het thema ‘Duurzaamheid’ is hot! Maar het is vaak ook wel ingewikkeld, of een ‘ver-van-mijn-bedshow’. Toch zijn er heel veel dingen die je al zelf makkelijk kunt ondernemen om duurzaam bezig te zijn. Vaak levert het je nog wat op ook! Tijdens het Festival van de Duurzaamheid op zondag 1 september kun je kennis maken met tal van voorbeelden van duurzaamheidsinitiatieven.  

Wat kun je verwachten op het Festival?
Ook dit jaar organiseren de wijkraden van Heerlerbaan en Douve Weien/Caumerveld, samen met Hoeve Corisberg (de Seizoenen), Parkstad in Transitie, de WoonWijzerWinkel Limburg en Hoeve Benzenraderhof, de Dag van de Duurzaamheid, op de prachtige locatie Hoeve Corisberg. Sinds 2022 bieden we ook naast informatie rondom duurzaamheid, verschillende optredens en is de naam veranderd in ‘Festival van de Duurzaamheid’.

In de afgelopen jaren zijn verschillende aspecten van verduurzaming aan de orde geweest, zoals afvalscheiding en verwerking, duurzaam voedsel en duurzame energie, hoe wij in balans kunnen leven met wat de aarde ons te bieden heeft enzovoort. Ook nu komen deze aan bod. Speciaal voor de jeugd zijn er leuke en leerzame activiteiten.
Een greep uit de activiteiten en kramen op deze dag:

 • Waterschap: hoe om te gaan met te veel en te weinig water

 • Paul Rutten bouwde het meest duurzame huis van Nederland

 • RD4: alles over afval

 • Rondleidingen door de boerderijtuin van de Hoeve Corisberg en omgeving

 • WoonWijzerWinkel Limburg met informatie en advies over de verschillende aspecten van het verduurzamen van je woning.

 • Parkstad in transitie

 • Kunst van afval

 • Zero waste kunst maken en verkopen

 • Workshop kaas maken voor kinderen

 • Biologische en eetbare planten uit de natuur

 • Kratklimmen en andere activiteiten met Scouting

 • Natuur speurtocht voor de jeugd.

Het muzikale programma bestaat dit jaar uit optredens van Paul van Loo, de Vitz-Kids en Jack Vinders.

En natuurlijk hebben we weer een super gezellig terras, waar het goed toeven is met een hapje en een drankje.

We hebben de afgelopen keren ontzettend geboft met het weer. Hopelijk zijn de weergoden ons dit jaar wederom gunstig gezind en komen jullie met velen naar deze leuke, leerzame dag

Zonnepanelen en verder

Het eerste project was het project zonnepanelen. De werkgroep onderzocht de mogelijkheden van een gezamenlijke inkoop van zonnepanelen. De respons op het project zonnepanelen was dermate positief dat na afsluiting van het project verdere mogelijkheden tot verduurzaming opgepakt werden.

Warmte

Onlangs is een groep wijkbewoners gestart met een onderzoek of en zo ja hoe er een warmtenet in de wijk tot stand kan komen.

Banner 210 x 74 mm 2024.jpg
bottom of page